Franska federationen för historiska audioguider

det heliga kapellet

ljudguider på svenska


Cet audioguide est en cours de validation

fr    Holy Chapel      Heilige Kapelle    Heilige kapel    Santa Cappella    Capilla Santa    Святая часовня    圣堂     a capela sagrada    det heliga kapellet    det hellige kapellet    Sainte-Chapelle(Święta Kaplica w Paryżu)    το Άγιο Παρεκκλήσι    Szent kápolna    Svatá kaple v Paříži
Android - ladda ner applikationen gratis på Google Play iPhone- Ladda ner App IOS från App Store


 det heliga kapellet
Byggd på Île de la Cité, Sainte-Chapelle (även kallad Sainte-Chapelle du Palais) byggdes speciellt för att rymma törnen, en bit av det sanna korset och andra reliker från passionen.

Ett monument värt att vara värd för de vackraste relikerna I början av 1200-talet behövde kejsare Baudouin II av Courtenay, den sista kejsaren i Konstantinopel, brådskande ekonomiskt stöd. För att få hjälp så snabbt som möjligt säljer han det mest värdefulla av sina reliker: Törnekronan, det vill säga kronan placerad på Jesu Kristi huvud före hans korsfästelse. I hopp om att hitta en tagare och en allierad för att starta ett nytt korståg, genomförde han en lång resa i Europa 1237 under vilken han träffade den franska kungen Louis IX. Om den senare inte vill starta en ny expedition, är han ändå mycket intresserad av den heliga kronan och relikerna i Venedig. I utbyte mot summan av 135 000 pund fördes törnekronan till Frankrike och anlände till Paris 1239.

Nästa dag anordnas en stor ceremoni, under vilken reliken placeras i kapellet Saint-Nicolas de la Cité. Tre år senare når två nya reliker som säljs av Baudouin II Paris: relikvie av passionen och en del av det sanna korset (kors som Jesus skulle ha korsfästs på). Anses vara direkta vittnen till historien om Jesus och hans korsfästelse, de tre relikerna i kungens besittning är bitar som särskilt vördas av kristna. Louis IX (Saint Louis) beslutar därför att placera dessa dyrbara reliker på en mycket mer prestigefylld plats än det lilla Saint-Nicolas-kapellet. Han beställde således byggandet av ett nytt kapell inom murarna i det tidigare kungliga slottet på Île de la Cité, speciellt avsedd att hysa de heliga relikerna.

Besök omgivningen

France - Ile-de-France - Paris - Paris